BuryOrzel

BuryOrzel

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Groszek z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa świetnie pasuje do pulpetów w sosie pomidorowym.

Groszek z boczkiem

Składniki:

Groszek z boczkiem

 

  • Groszek świeży lub mrożony (około 2 szklanek)
  • 10-15dkg boczku lub baleronu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Groszek z boczkiem
W rondelku na rozgrzanej oliwie rumienimy pokrojony w plastry czosnek. Wyciągamy go bo będzie gorzki. Po czym podsmażamy boczek. Do boczku dodajemy groszek i zalewamy wodą, tak żeby zakryć groszek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż woda odparuje. Możemy także zaprawić mąką po odparowaniu połowy wody.

Tagi:

groszek