Sposób przygotowania:
Groszek zielony w butelkach.
Wyłuskany groszek opłukać,osączyć i zalać w naczyniu wrzącą wo-
-dą z dodatkiem soli i cukru,tak,by woda zakryła groszek.Gotować
3 min.Gorący groszek nakładać wraz z zalewą do butelek wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku do wysokości 3 cm. poniżej wylotu szyjki.Groszek należy pasteryzować dwukrotnie.Pierwszego dnia gotować ok.pół godziny,licząc od godziny zagotowania.Po wyjęciu butelek,docisnąć korki,mocno obwiązać sznurkiem(nie lakować),butelki hermetycznie zamknąć.
Następnego dnia ponownie pasteryzować przez 20 min.Dopiero wtedy jak ostygną,zalakować.
-dą z dodatkiem soli i cukru,tak,by woda zakryła groszek.Gotować
3 min.Gorący groszek nakładać wraz z zalewą do butelek wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku do wysokości 3 cm. poniżej wylotu szyjki.Groszek należy pasteryzować dwukrotnie.Pierwszego dnia gotować ok.pół godziny,licząc od godziny zagotowania.Po wyjęciu butelek,docisnąć korki,mocno obwiązać sznurkiem(nie lakować),butelki hermetycznie zamknąć.
Następnego dnia ponownie pasteryzować przez 20 min.Dopiero wtedy jak ostygną,zalakować.