kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Groszek zielony z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Groszek przebrać, opłukać. Cebulki obrać, opłukać, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i podsmażyć na maśle.

Groszek zielony z szynką

Składniki:

Groszek zielony z szynką

 

  • groszek zielony 600 g
  • masło 1-2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
  • cebula 150 g
  • szynka 100 g
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Groszek zielony z szynką
Groszek przebrać, opłukać. Cebulki obrać, opłukać, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i podsmażyć na maśle. Połączyć z groszkiem, zalać małą ilością wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i gotować 10 min. Na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie odparować, wymieszać z koncentratem pomidorowym, masłem i pokrajaną w paseczki szynką; dusić 3 min. Na małym ogniu, doprawić.

Tagi:

szynka