bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Parówki w cieście drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Parówki w takiej postaci bardzo lubi moja rodzina, często przyrządzam je na śniadanie ale świetnie też się sprawdzają na przyjęciach.

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

Parówki w cieście drożdżowym

 

  • 6 parówek z szynki
  • 6 plasterków sera żółtego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 gramy świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • Sezam czarny
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście drożdżowym
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól i cukier oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na sześć części, każdą część wałkujemy na prostokąt.

Parówki zawijamy w plaster sera żółtego i zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko oprószamy mąką i układamy parówki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jakiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone parówki podajemy z ketchupem.