Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gruszka na gorąca z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki desek dla dorosłych ;)

Gruszka na gorąca z pomarańczami

Składniki:

Gruszka na gorąca z pomarańczami

 

  • 2 sztuki gruszka,
  • 2-3 szklanki czerwone wino,
  • 3-4 łyżki cukier,
  • 2 sztuki goździki,
  • 1 szczypta do smaku cynamon,
  • 2 łyżki masło śmietankowe,
  • 1 łyżka mleko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 sztuka pomarańcza,
  • 2 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Gruszka na gorąca z pomarańczami
Gruszki należy obrać zostawiając "ogonki". Wino przelać do niewielkiego garnka, dodać do niego cukier, goździki i cynamon. Do gotującego się mleka włożyć gruszki i gotować do momentu, gdy nabiorą ładnego, delikatnie czerwonego koloru. Pomarańczę pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach. Na pomarańczach ułożyć gruszki. Z masła, mleka, cukru pudru i kakao przygotować polewę i polać nią gruszkę.