Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gruszka z pastą z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Obgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw.

Gruszka z pastą z pestek dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszka z pastą z pestek dyni

 

 

Sposób przygotowania:

Gruszka z pastą z pestek dyni
Gruszkę przeciąć na pół. Usunąć gniazdo nasienne. Ułożyć w garnku. Zalać wodą. Wsypać cukier. Wcisnąć sok z cytryny. Przykryć garnek i doprowadzić do zagotowania wody. Wyjąć gruszkę z wody i zostawić by ostygła. Zmielić pestki dyni ( ja zrobiłam to w młynku do kawy). Utrzeć masę z pestek dyni z olejem, sokiem z cytryny. Doprawić solą , pieprzem i cukrem. Napełnić miejsca po gniazdach nasiennych masą z pestek. Udekorować brzegi gruszki czarnym sezamem ( czarnuszką lub grubo mielonym kolorowym pieprzem) i listkami natki pietruszki.
Gruszka z pastą z pestek dyni
Połówki gruszki obgotować w zakwaszonej i lekko posłodzonej wodzie
Gruszka z pastą z pestek dyni
łuskane pestki dyni zmielić na proszek ( ja zrobiłam to w młynku do kawy)
Gruszka z pastą z pestek dyni
Zmielone pestki dyni utrzeć z olejem i sokiem z cytryny i doprawić do smaku
Gruszka z pastą z pestek dyni
Napełnić połówki gruszki pastą z pestek dyni-udekorować