agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

gruszki faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gruszki faszerowane..........

gruszki faszerowane

Składniki:

gruszki faszerowane

 

  • Gruszki 4 sztuki
  • Bekon 4 plasterki
  • Mielone mięso wieprzowe 15 dag
  • Żółtko 2
  • Tarta bułka 1 łyżka
  • Majeranek
  • Sól, pieprz
  • Masło 2 łyżki
  • Sok gruszkowy 1 filiżanka
  • Kolendra 1-2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

gruszki faszerowane
Bekon pokroić w słomkę i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać żółtka, sól, pieprz i utłuczoną kolendra. Wsypać bułkę tartą i wylać łyżeczkę soku gruszkowego. Obrać gruszki i wydrążyć gniazdka nasienne. Napełnić każdą połówkę farszem i układać w wysmarowanej masłem naczyniu do zapiekania. Posypać gruszki majerankiem oraz wiórkami masła. Podlewać sokiem gruszkowym i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.