lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gruszki - kompot na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma to jak mieć własne przetwory.

Gruszki - kompot na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszki - kompot na zimę

 

  • 4 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • 2 łyżki na słoik cukru
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

 

Sposób przygotowania:

Gruszki - kompot na zimę
Gruszki umyła obrała ze skórki i wycięłam środki pokroiłam w ćwiartki. Słoiki wyparzyłam .Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 mili wody i rozmieszałam cukier .Gruszki wkładałam do każdego słoika zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania po wyjęciu stawiałam do góry dnem
Gruszki - kompot na zimę
Najpierw gozdziki i cukier potem troche wody i rozpuszczamy cukieri wkładamy gruszki
Gruszki - kompot na zimę
Wyparzylam słoiki i dopiero wtedy wkładałam gozdziki i cukier

Tagi:

gruszki owoce