msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gruszki w syropie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne gruszeczki zimą posłużą do deserów,ciast lub sałatek.

Gruszki w syropie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki w syropie.

 

  • 3 kg dość twardych gruszek
  • 2 łyżki octu
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie.
Gruszki umyć,osuszyć i obrać.Pokroić na ćwiartki,ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne.Ćwiartki gruszek wkładać do wody zakwaszonej octem,by nie ciemniały zanim obierzemy wszystkie gruszki.
Wodę zagotować z cukrem i gotować ok.10 minut co pewien czas mieszając.Wrzucać gruszki powoli, by nie przerwać wrzenia i gotować na małym ogniu,aż gruszki będą szkliste ale nie rozgotowane.Ja gotowałam ok.10 minut.
Łyżką cedzakową wyjąć gruszki i powkładać je do słoiczków.Gotującym się nadal syropem zalewać gruszki już w słoikach i szybko zakręcać.Odstawiać do góry dnem do wystygnięcia.
Niektórzy pasteryzują jeszcze słoiczki, ale ja tego nie robię i nie zdarzyło mi się, by przetwory z gruszek się popsuły.
Gruszki w syropie.
Obrane,pokrojone w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych wkładamy do zakwaszonej wody.
Gruszki w syropie.
Z wody i cukru gotujemy syrop, w którym będziemy gotować gruszki.
Gruszki w syropie.
Do wyparzonych słoików nakładamy osączone miękkie ćwiartki gruszek.
Gruszki w syropie.
Do napełnionych gruszkami słoików wlewamy gorącą zalewę.

Tagi:

gruszki