Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gruszki w syropie z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodkie, w sam raz do jedzenia "prosto ze słoika", idealne do ciast i deserów. Bardzo je lubię. Polecam.

Gruszki w syropie z wanilią

Składniki:

Gruszki w syropie z wanilią

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie z wanilią
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórek, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Układamy je w wyparzonych słoikach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, goździki i laskę wanilii( rozkrawamy ją nożem i wyjmujemy nasionka). Zagotowujemy syrop i zalewamy nim gruszki. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 5 minut w garnku z wodą, zanurzając słoiki do ¾ wysokości. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Tagi:

owoce gruszki