WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 523]

Gruszki w waniliowm syropie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gruszki marynowane w słodkim, waniliowym syropie z lekkim aromatem cynamonu. Idealnie nadają się do deserów i ciast.

Gruszki w waniliowm syropie

Składniki:

Gruszki w waniliowm syropie

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w waniliowm syropie
Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

W garnku mieszamy wodę z cukrem, sokiem cytrynowym, laskami wanilii i kawałkiem cynamonu. Po zagotowaniu wrzucamy gruszki i gotujemy, aż lekko zmiękną.

Odcedzamy owoce i przekładamy do wyparzonych słoików. Pozostałą zalewę gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć i wtedy zalewamy nią gruszki w słoikach.

Przestawiamy do góry dnem do zawekowania. 

Tagi:

owoce gruszki