Sposób przygotowania:
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Przekroić gruszki na pół. Obrać bez usuwania gniazd nasiennych. Odciąć wybrzuszenie ze strony zewnętrznej połówek ( chodzi o to by zrobiły się z połówek grube plastry). Przygotować marynatę mieszając olej, sos sojowy, sok z cytryny, szczyptę soli i cukru. Plastry szynki zwinąć w ,,różyczki" i spiąć je wykałaczkami ( 2 na różyczkę) by sie nie rozpadały. Posmarować gruszki i szynkę glazurą. Na rozgrzanej tacce do grillowania lub patelni grillowej opiec gruszki z jednej strony. Przełożyć na drugą . Położyć obok ,, różyczki" z szynki . Opiekać do zrumienienia. W trakcie opiekania posmarować reszta glazury za pomocą pędzelka. Podawać natychmiast po zrobieniu. * Glazury z tej ilości składników starczy na 3 gruszki czyli 6 porcji.
edytaha