Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Następny starterek przed daniem głównym do zrobienia i podania na spotkaniu grillowym.

Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla

 

  • 1/2 gruszki na osobę
  • 1 duży-cienki plaster szynki na osobę
  • 1/2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Przekroić gruszki na pół. Obrać bez usuwania gniazd nasiennych. Odciąć wybrzuszenie ze strony zewnętrznej połówek ( chodzi o to by zrobiły się z połówek grube plastry). Przygotować marynatę mieszając olej, sos sojowy, sok z cytryny, szczyptę soli i cukru. Plastry szynki zwinąć w ,,różyczki" i spiąć je wykałaczkami ( 2 na różyczkę) by sie nie rozpadały. Posmarować gruszki i szynkę glazurą. Na rozgrzanej tacce do grillowania lub patelni grillowej opiec gruszki z jednej strony. Przełożyć na drugą . Położyć obok ,, różyczki" z szynki . Opiekać do zrumienienia. W trakcie opiekania posmarować reszta glazury za pomocą pędzelka. Podawać natychmiast po zrobieniu. * Glazury z tej ilości składników starczy na 3 gruszki czyli 6 porcji.
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Obrane gruszki posmarować przygotowana wcześniej marynatą
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Gruszki grillować po kilka minut na tackach do grillowania lub patelni grillowej
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Duże plastry szynki zwijać w różyczki-sponać wykałaczkami
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla
Szynkę opiec opok gruszek tak by sie lekko zrumieniła ( mozna posmarowac marynatą )