Sposób przygotowania:
Gruszkowy placek
Margarynę musimy posiekać z mąką dodając cukier żółtko i szczyptę soli robimy ciasto i owijamy w folie aluminiową i kładziemy do lodówki na około 30 minut następnie wałkujemy ciasto wyciągnięte z lodówki i wyłożyć nim formę na tartę i pieczemy około 10 minut w temp. 200 c i ostudzamy (tylko nie wyciągać z formy ) gruszki obieramy wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki a drugie połowy siekamy zagotować ze 200 ml wody z cukrem pudrem 1 goździkiem i szczypta cynamonu po 10 minutach usuwamy goździk i do powstałego syropu wrzucamy gruszki i gotujemy tak długo az powstanie nam gęsta masa ,Następnie na podpieczonym spodzie rozłożyć masę a na niej układamy plasterki gruszek i pieczemy w temp. 160 c przez około 30 minut jak placek będzie gotowy to możemy posypać cukrem pudrem