jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pani Magda Gessler często wykorzystuje u siebie w kuchni kaszę, więc stąd pomysł na te placki. Placki te to doskonały pomysł na przemycenie kaszy gryczanej dzieciom, które za nią nie przepadają. Można je przygotować na śniadanie, obiad lub deser.

Gryczane placki

Składniki:

Gryczane placki

 

  • Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gryczane placki
Do plastikowej miski wlewamy mleko, dokładamy do niej mąkę, jajka, cukier, proszek. Całość miksujemy. Im dłużej tym lepiej. Do gotowego ciasta wsypujemy kaszę i za pomocą łyżki łączymy ją z ciastem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnię i smażymy je z obu stron na złoty kolor.