jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Placki z kaszy gryczanej i twarogu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli pozostanie Ci z obiadu trochę kaszy gryczanej - zrób takie pyszne placki z twarogiem i szczypiorkiem!

Placki z kaszy gryczanej i twarogu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kaszy gryczanej i twarogu

 

  • 1 i pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 15 dag twarożku
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki (z czubem)
  • kilka łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • sałata do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Rozgniatamy widelcem twarożek na gładką masę Mieszamy jaja ze śmietanką w misce. Dodajemy kaszę, twarożek i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy dokładnie. Siekamy drobno szczypiorek. Dodajemy szczypiorek do masy, mieszamy ponownie. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy niewielkie placuszki. Przed przewróceniem placków posypujemy górę otrębami i smażymy z drugiej na złoty kolor. Odsączamy placki z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy je udekorowane sałatą.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Rozgniatamy widelcem twarożek na gładką masę Mieszamy jaja ze śmietanką w misce. Dodajemy kaszę, twarożek i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy dokładnie
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Siekamy drobno szczypiorek. Dodajemy szczypiorek do masy, mieszamy ponownie.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy niewielkie placuszki.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Przed przewróceniem placków posypujemy górę otrębami i smażymy z drugiej na złoty kolor.