kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Placki warzywne z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i pożywne placki warzywne z kaszą gryczaną i sosem szpinakowym

Placki warzywne z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki warzywne z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Placki warzywne z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzątku z odrobiną soli. Ugotowaną kaszę przecedzamy przez durszlak i przepłukujemy zimną wodą. Czerwoną paprykę (ja użyłam mrożonej) i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy .Kaszę gryczaną, warzywa, jajka i mąkę mieszamy na jednolitą masę a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Placki smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Proponuję robić placki o niewielkich rozmiarach, łatwiej się ja przewraca . Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, dodajemy do niego czosnek i śmietanę, doprawiamy solą. Składniki sosu szpinakowego rozdrabniamy blenderem. Placki podajemy wraz z sosem.
Placki warzywne z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzątku z odrobiną soli. Ugotowaną kaszę przecedzamy przez durszlak i przepłukujemy zimną wodą. Czerwoną paprykę (ja użyłam mrożonej) i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy .
Placki warzywne z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną, warzywa, jajka i mąkę mieszamy na jednolitą masę a następnie doprawiamy pieprzem i solą.
Placki warzywne z kaszą gryczaną
Placki smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Proponuję robić placki o niewielkich rozmiarach, łatwiej się ja przewraca
Placki warzywne z kaszą gryczaną
Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, dodajemy do niego czosnek i śmietanę, doprawiamy solą. Składniki sosu szpinakowego rozdrabniamy blenderem. Placki podajemy wraz z sosem.