marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Grysik z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Grysik z porzeczkami

Składniki:

Grysik z porzeczkami

 

  • 5 dag kaszy manny
  • 30 dag cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól
  • białka
  • 80 dag czerwonych porzeczek
  • 4-6 łyżek aromatycznego likieru
  • 1 szklanka śmietanki

Sposób przygotowania:

Grysik z porzeczkami
Mleko zagotować z dodatkiem cukru, skórki cytrynowej oraz szczypty soli. Do wrzącego mleka wsypać grysik cały czas mieszając i ugotować. Białka ubić na sztywną pianę z 3 dag cukru pudru i dodać po łyżce do ciepłego grysiku. Połowę porzeczek wsypać do grysiku. Otrzymaną masę nałożyć do wilgotnej do szklanych pucharków, wygładzić z wierzchu, a kiedy wystygnie wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Bezpośrednio przed podaniem sporządzić sos. W tym celu zmiksować pozostałe porzeczki i przetrzeć je przez sito. Do rondelka o nieuszkodzonej powierzchni wlać 1/2 szklanki wody z 12 dkg cukru i gotować przez 10 minut. Następnie dodać do syropu sok z porzeczek i gotować przez dalsze 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlać do sosu likier. Całość zestawić z ognia i trzymać w cieple. Śmietankę ubić z 5 dkg cukru. Wyjęty z lodówki grysik polać niewielką ilością sosu, przybrać bitą śmietaną i porzeczkami. Gorący sos podać w oddzielnej filiżance. Smacznego