Sposób przygotowania:
Grysik z porzeczkami
Mleko zagotować z dodatkiem cukru, skórki cytrynowej oraz szczypty soli. Do wrzącego mleka wsypać grysik cały czas mieszając i ugotować. Białka ubić na sztywną pianę z 3 dag cukru pudru i dodać po łyżce do ciepłego grysiku. Połowę porzeczek wsypać do grysiku. Otrzymaną masę nałożyć do wilgotnej do szklanych pucharków, wygładzić z wierzchu, a kiedy wystygnie wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Bezpośrednio przed podaniem sporządzić sos. W tym celu zmiksować pozostałe porzeczki i przetrzeć je przez sito. Do rondelka o nieuszkodzonej powierzchni wlać 1/2 szklanki wody z 12 dkg cukru i gotować przez 10 minut. Następnie dodać do syropu sok z porzeczek i gotować przez dalsze 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlać do sosu likier. Całość zestawić z ognia i trzymać w cieple. Śmietankę ubić z 5 dkg cukru. Wyjęty z lodówki grysik polać niewielką ilością sosu, przybrać bitą śmietaną i porzeczkami. Gorący sos podać w oddzielnej filiżance. Smacznego