Sposób przygotowania:
Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i paprykąETAP 1:
Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu.
Każdy paluszek krabowy przekrawamy wzdłuż na pół.
Obranego ogórka kroimy w słupki.
Paprykę kroimy w paseczki.
Na macie do zawijania sushi kładziemy listek nori (chropowatą stroną do góry). Rozkładamy na nim warstwę ryżu (zostawiając "czyste" górne i dolne brzegi") posypujemy częścią sezamu.
Układamy paluszki krabowe, ogórka i paprykę.
Na górze, tuż za ryżem smarujemy listek nori niewielką ilością wasabi.
ETAP 2:
Za pomocą maty do rolowania rolujemy bardzo ciasną rolę sushi.
ETAP 3:
Zrolowane rolki kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża.
Jak ryż przykleja się do noża, to możemy wypłukać nóż wodą.
Gotowe sushi podajemy w marynowanym imbirem i sosem sojowym.