Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robienie sushi wcale nie jest trudne. Domowe sushi sprawdzi się jako imprezowa przekąska, romantyczna kolacja we dwoje, czy ciekawy lunch zabrany do pracy.

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką

Składniki:

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką

ETAP 1:

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką
Nori układamy matową stroną do góry bo do niej lepiej przylega ryż

Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu.

Każdy paluszek krabowy przekrawamy wzdłuż na pół.
Obranego ogórka kroimy w słupki.

Paprykę kroimy w paseczki.

Na macie do zawijania sushi kładziemy listek nori (chropowatą stroną do góry). Rozkładamy na nim warstwę ryżu (zostawiając "czyste" górne i dolne brzegi") posypujemy częścią sezamu.
Układamy paluszki krabowe, ogórka i paprykę.
Na górze, tuż za ryżem smarujemy listek nori niewielką ilością wasabi.

ETAP 2:

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką
Z matą do rolowania rolowanie sushi nie powinno sprawiać problemów

Za pomocą maty do rolowania rolujemy bardzo ciasną rolę sushi.

ETAP 3:

Sushi z paluszkami krabowymi ogórkiem i papryką
Rolki kroimy na równej kawałki jednakowej wielkości

Zrolowane rolki kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża.
Jak ryż przykleja się do noża, to możemy wypłukać nóż wodą.

Gotowe sushi podajemy w marynowanym imbirem i sosem sojowym.