Smakołyki Alergika

Smakołyki Alergika

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pizzerinki z tapenadą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wegańska, drobna, ale smaczna przekąska z pastą z czarnych oliwek,dymką i pieczarkami. Idealna na imprezach jako przystawka.

Pizzerinki z tapenadą

Składniki:

Pizzerinki z tapenadą

 

  • ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki
  • 10 g drożdży
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka słodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • letnia woda
  • na wierzch:
  • mały słoiczek tapenady
  • kilka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • dymka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z tapenadą
Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, słodem, łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn urośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dolewając tyle wody, by osiągnąć zwartą, lecz elastyczną konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i powycinać pizzerinki. Na pizzerinki nałożyć nieco tapenady oraz dodatki, doprawić i spryskać oliwą. Piec ok. 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni.