SUPERPRZEPIS

Indyk z tapenadą w cieście francuskim

  • 2
  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Indyk z tapenadą w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Szybkie w przygotowaniu roladki z indyka z tapenadą, a przy tym niebanalnie wyglądające to dobre rozwiązanie na niedzielny obiad.

Składniki:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim

ETAP 1:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim
Tapenadę przygotowujemy blendując wszystkie składniki.

Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone z zalewy oliwki, 2 ząbki czosnku, 8 listków bazylii oraz orzechy.

Blendujemy stopniowo dolewając około 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim
Mięso rozbijamy przez folię, aby uniknąć podziurawienia mięsa.

Sznycle z indyka przykrywamy filią spożywczą i rozbijamy tak aby powstały cienkie, szerokie placki. doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

ETAP 3:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim
Na mięsie rozsmarowujemy grubą warstwę tapenady.

Na rozbitych kawałkach indyka grubo rozsmarowujemy tapenadę, układamy po dwa listki bazylii i zawijamy roladę.

ETAP 4:

Indyk z tapenadą w cieście francuskim
"Mumie" smarujemy żółtkiem, żeby nabrały złocistego koloru.

Gotowe roladki układamy na środku połówki ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy dookoła mięsa i zawijamy na kształt "mumii".

Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.


Tagi:

mięso danie