Sposób przygotowania:
Indyk z tapenadą w cieście francuskimETAP 1:
Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone z zalewy oliwki, 2 ząbki czosnku, 8 listków bazylii oraz orzechy.
Blendujemy stopniowo dolewając około 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 2:
Sznycle z indyka przykrywamy filią spożywczą i rozbijamy tak aby powstały cienkie, szerokie placki. doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
ETAP 3:
Na rozbitych kawałkach indyka grubo rozsmarowujemy tapenadę, układamy po dwa listki bazylii i zawijamy roladę.
ETAP 4:
Gotowe roladki układamy na środku połówki ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy dookoła mięsa i zawijamy na kształt "mumii".
Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Magdalena88
Jagodowa