jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowe frytki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Frytki wychodzą chrupiące i pikantne z wierzchu, natomiast soczyste i delikatne w środku. Podane z czosnkowym sosem smakują pysznie. Oczywiście najlepsze są zaraz po przygotowaniu i takie też polecam.

Cukiniowe frytki

Składniki:

Cukiniowe frytki

SKŁADNIKI

SOS:

  • Mały, gęsty jogurt naturalny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukiniowe frytki

ETAP 1

Cukiniowe frytki
Cukinie kroimy w zgrabne słupki

Cukinię myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na ”frytki” o grubości około 1 cm. Długość frytek zależy od nas samych (około 6 -7 cm).

ETAP 2

Cukiniowe frytki
Przygotowujemy składniki panierki

Jajko wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy. Najlepiej zrobić to mikserem.

Bułkę tartą łączymy z przyprawami w oddzielnym naczyniu.

ETAP 3

Cukiniowe frytki
Opanierowaną cukinie przekładamy na blaszkę

Pokrojoną cukinię kolejno maczamy w mące, jajku i doprawionej bułce tartej.
Tak przygotowaną układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Frytki pieczemy około 15 minut w 210°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy i podajemy z czosnkowym sosem.

SOS: Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Całość miksujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem.