marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grzanki z gofrów z pastami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Grzanki można opiekać w tosterze,piekarniku lub też w gofrownicy.Dziś spróbuję zrobić je w gofrownicy na bazie ciasta naleśnikowego.

Grzanki z gofrów  z pastami

Składniki:

Grzanki z gofrów z pastami

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietanki lub mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 25 dag.tłuszczu,
  • słoiczek pesto pietruszkowego,
  • słoiczek pesto pomidorowego,
  • 30 dag.pasty sezamowej gotowej,
  • 15 sztuk oliwek czarnych bezpestkowych lub zielonych.

Sposób przygotowania:

Grzanki z gofrów z pastami
Ciasto na naleśniki lub gofry ubić trzepaczką sprężynową z podanych wyżej składników na jednolitą masę. Rozgrzać odrobiną tłuszczu w gofrownicy z prostokątnymi kształtami lub nawet serduszkowymi. Wlewać ciasto małą wazówką, po czym zamknąć gofrownicę i opiekać, póki kontrolka nie zgaśnie. Wtedy, to wyjąć szczypcami, przełożyć na duży płaski talerz obok siebie. Nałożyć na co drugą grzankę po kilka łyżek pasty sezamowej, pesto domowej roboty z pomidorów i z pietruszki. Pesto można zrobić domowym sposobem z siekanej natki pietruszki lub przetartych pomidorów, siekanych ząbków czosnku, oliwy vineagrete oraz bazylii, oregano, szczypty soli i przechowywać w słoikach w lodówce, aby mieć pod ręką zapas.