Sposób przygotowania:
Grzanki z kalafiorowo paprykowo czosnkowym dipem
Bułki kroimy w poprzek i jeszcze raz na połówki. Podpiekamy na patelni grillowej przez kilka minut.
Kiedy będą chrupiące i nabiorą ładnego koloru zdejmujemy z patelni. Dwie cząstki kalafiora trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy do wysokiego naczynia, dokładamy dużą, czubatą łyżkę gęstego majonezu. Dodajemy też łyżkę szczypioru z czosnku oraz przepuszczamy przez praskę ząbek czosnku.
Dodajemy dwie duże łyżki świeżej pokrojonej papryki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Doprawiamy smakiem solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
Jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej pikantnie może dodać pieprzu cayenne.
Grzanki można smarować dipem albo moczyć w dipie i podawać z serem albo ulubioną wędliną.
Kiedy będą chrupiące i nabiorą ładnego koloru zdejmujemy z patelni. Dwie cząstki kalafiora trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy do wysokiego naczynia, dokładamy dużą, czubatą łyżkę gęstego majonezu. Dodajemy też łyżkę szczypioru z czosnku oraz przepuszczamy przez praskę ząbek czosnku.
Dodajemy dwie duże łyżki świeżej pokrojonej papryki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Doprawiamy smakiem solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
Jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej pikantnie może dodać pieprzu cayenne.
Grzanki można smarować dipem albo moczyć w dipie i podawać z serem albo ulubioną wędliną.