Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 270
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chciałabym Was zachęcić do przygotowania placków w wersji podstawowej, które są naprawdę rewelacyjne, takie puszyste, delikatne oraz bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakują w wersji solo, ale placuszki można podać z dowolnym sosem lub też surówką.

Placki z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki z cukinii

Około 17 sztuk:

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii

Cukinia:

Placki z cukinii
Z młodej cukinii nie należy obierać skórki.

Cukinię należy dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć (młodą ze skórką) na grubych oczkach tarki.

Cebula z czosnkiem:

Placki z cukinii
Cebula z czosnkiem powinna być drobno posiekana.

Cebulę oraz czosnek należy drobniutko posiekać.

Masa:

Placki z cukinii
Masę na placki doprawić według własnego smaku.

W misce połączyć startą cukinię, cebulę, czosnek, mąkę i żółtka.

Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białek.

Całość doprawić bazylią, solą oraz pieprzem.

Smażenie:

Placki z cukinii
Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu - powinny być troszkę rumiane z obu stron.