Sposób przygotowania:
Placki z cukiniiCukinia:
![Placki z cukinii Placki z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-cukinii-558809.jpg)
Cukinię należy dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć (młodą ze skórką) na grubych oczkach tarki.
Cebula z czosnkiem:
![Placki z cukinii Placki z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-cukinii-558810.jpg)
Cebulę oraz czosnek należy drobniutko posiekać.
Masa:
![Placki z cukinii Placki z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-cukinii-558811.jpg)
W misce połączyć startą cukinię, cebulę, czosnek, mąkę i żółtka.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białek.
Całość doprawić bazylią, solą oraz pieprzem.
Smażenie:
![Placki z cukinii Placki z cukinii](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-cukinii-558812.jpg)
Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu - powinny być troszkę rumiane z obu stron.