kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placuszki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki kokosowe to świetna śniadaniowa alternatywa dla racuchów i pancakes. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Ich smak można wzbogacić dodatkiem kwaśnego jabłka, kakao czy macha.

Placuszki kokosowe

Składniki:

Placuszki kokosowe

podstawowe

  • 3 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki ksylitolu/miodu/cukru do wyboru
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki mleka kokosowego

 

  • olej kokosowy do smażenia
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki kokosowe
Wszystkie składniki na ciasto: jajka, mąkę kokosową, sodę, ksylitol, łyżkę oleju s ol i mleko kokosowe dokładnie zmiksować. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i nakładać ciasto łyżką formując małe, okrągłe placuszki.

Smażymy na złoto z obu stron.

Podawać wg gustu z miodem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.