Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche pierożki z nutellą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i pyszne ciasteczka w formie kruchych pierożków. Idealne na podwieczorek czy na piknik, czy tak po prostu do kawy.

Kruche pierożki z nutellą

Składniki:

Kruche pierożki z nutellą

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • około pół słoiczka nutelli
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z nutellą
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi zlepić widelcem, będziemy wtedy mieli ładny wzorek.

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do ładnego zrumienienia się.

3. Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisy wyszło 2 blaszki ciasteczek.

Tagi:

ciastka