klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

grzanki z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne, porządnie syci i dobre na imprezę dla gości na mniejszych kromeczkach (bagietkowych)

grzanki z mięsem

Składniki:

grzanki z mięsem

 

  • 40-50 dkg mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • przyprawy wedle smaku: chili mielone, pieprz, sól, czubrica, papryka słodka w proszku oraz inne ulubione
  • chleb
  • ser do posypania lub koncentrat pomidorowy (jeśli ktoś lubi)

Sposób przygotowania:

grzanki z mięsem
Mięso przygotowujemy mieszając z przyprawami i posiekaną pietruszką, w międzyczasie rozgrzewany piekarnik do 200 C, tylko górna grzałka. Kromeczki smarujemy w miarę jednolitej grubości (1 cm), pamiętaj tak rozsmarować widelcem mięso żeby wychodziło za brzeg kromki, bo podczas pieczenia skurczy się na kromce. Następnie jak rozgrzeje się piekarnik na jednym z wyższych poziomów ułożyć kromeczki w piecu i zapiekać około 40-45 min. najlepiej zaglądać do pieca i sprawdzać czy się zarumieniły porządnie. Po wyjęciu z pieca można posypać niewielką ilością serka żeby się roztopił przy podawaniu, lub posmarować koncentratem pomidorowym - obie wersje są smaczne. Polecam i życzę smacznego.