superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Grzyby z cebulką po kaszubsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubicie domowe przetwory i grzyby leśne koniecznie musicie przygotować grzyby z cebulką po kaszubsku.

Grzyby z cebulką po kaszubsku

Składniki:

Grzyby z cebulką po kaszubsku

 

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku,
  • 1/2 szklanki oliwy kaszubskiej ( lub innego oleju ),
  • 120 g ketchupu ostrego,
  • 120 g koncentratu pomidorowego,
  • 30 ml octu,
  • 30 ml wody,
  • 3 łyżeczki ksylitolu ( lub cukru).

 

Sposób przygotowania:

Grzyby z cebulką po kaszubsku
Obgotowane i ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na złoty kolor, mieszamy z grzybami. 

W osobnym garnku mieszamy : ocet, wodę, koncentrat, ketchup i olej. Zalewamy grzyby i gotujemy na małym ogniu do 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i ksylitolem. 

Przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy około 15 - 20 minut.

Tagi:

przetwory