Sposób przygotowania:
Prawdziwki marynowane w oliwie
Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kapelusze kroimy na pół, mniejsze zastawiamy w całości. Osuszone grzyby przekładamy do miski, zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.
Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.
Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby!
Zakręcamy słoiki.
Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego :D
Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.
Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.
Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby!
Zakręcamy słoiki.
Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego :D