Sposób przygotowania:
Grzyby w maśle (na zimę)
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy je w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim na dużym ogniu (najlepiej partiami aby grzyby nie zaczęły się od razu dusić ) grzyby z cebulą przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i podduszamy grzyby przez 15 minut. Grzyby oprószamy lekko solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy, tak aby nie zostały w słoiku pęcherzyki powietrza i zalewamy grzyby masłem z patelni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Dla bezpieczeństwa polecam metodę na sucho ( w piekarniku zmieścimy więcej słoików) tj. słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika ustawiamy temperaturę 130 i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę liczymy czas – 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy a słoiki zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia.
Czynność powtarzamy 2 razy, smacznego :D
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim na dużym ogniu (najlepiej partiami aby grzyby nie zaczęły się od razu dusić ) grzyby z cebulą przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i podduszamy grzyby przez 15 minut. Grzyby oprószamy lekko solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy, tak aby nie zostały w słoiku pęcherzyki powietrza i zalewamy grzyby masłem z patelni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Dla bezpieczeństwa polecam metodę na sucho ( w piekarniku zmieścimy więcej słoików) tj. słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika ustawiamy temperaturę 130 i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę liczymy czas – 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy a słoiki zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia.
Czynność powtarzamy 2 razy, smacznego :D
SylaUla