Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grzyby w maśle (na zimę)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejna z metod zatrzymania smaku grzybów - konserwacja w maśle. Ja używam tych grzybów zimą do sosów, jajecznicy i pasty grzybowej, ale możliwości jest całe mnóstwo, polecam :D

Grzyby w maśle (na zimę)

Składniki:

Grzyby w maśle (na zimę)

 

  • 2 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki)
  • 2 cebule
  • 300 gram klarowanego masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby w maśle (na zimę)
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy je w dość grube plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim na dużym ogniu (najlepiej partiami aby grzyby nie zaczęły się od razu dusić ) grzyby z cebulą przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień i podduszamy grzyby przez 15 minut. Grzyby oprószamy lekko solą i pieprzem.

Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatamy, tak aby nie zostały w słoiku pęcherzyki powietrza i zalewamy grzyby masłem z patelni. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Dla bezpieczeństwa polecam metodę na sucho ( w piekarniku zmieścimy więcej słoików) tj. słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika ustawiamy temperaturę 130 i kiedy piekarnik osiągnie tą temperaturę liczymy czas – 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy a słoiki zostawiamy w nim do całkowitego wystygnięcia.

Czynność powtarzamy 2 razy, smacznego :D