migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Przetwory - sałatka z grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Świetny sposób na zachowanie grzybków na potem. Sałatkę można zajadać samą jako przekąskę/zakąskę lub też jako dodatek do kanapek.

Przetwory - sałatka z grzybów

Składniki:

Przetwory - sałatka z grzybów

 

  • 1 kg ugotowanych podrzybków
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok 200 g
  • 4-5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu 10 %
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 listki laurowe
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Przetwory - sałatka z grzybów
Najpierw przygotować grzyby, potrzeba nam 1 kg pokrojonych i ugotowanych już grzybów. Grzyby mogą być dowolnie pokrojone. 

Obrać cebulę i pokroić w piórka lub pół plastry a następnie zeszklić na połowie oleju. Zeszkloną cebulę i ugotowane grzyby przełożyć do garnka. 

Dodać pozostałe składniki. Wszystko razem gotować ok 10 minut i często mieszać aby się nie przypaliło.Do smaku doprawić solą i pieprzem. 

Przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.