BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzybki w occie - marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj serwuje grzybki marynowane w occie. Takie grzybki to fajna przekąska a za razem zakąska, która sprawdza się na różnych imprezach okolicznościowych.

Grzybki w occie - marynowane

Składniki:

Grzybki w occie - marynowane

 

  • podgrzybki 1 kg,( mogą być inne grzybki)
  • woda zimna tyle by zakryła grzybki,
  • sól 1 płaska łyżeczka,
  • zalewa:
  • woda 4 szkl,
  • octu 1 szkl,
  • cebula 1 szt. większa,
  • sól 1 łyżka,
  • cukier 2 -3 łyżki,
  • liście laurowe 3 szt,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • gorczyca 1/3 łyżeczki na słoiczek,

Sposób przygotowania:

Grzybki w occie - marynowane
Twarde, małe grzyby, oczyścić i umyć. Następnie włożyć do garnka, zalać wody tak aby woda zakryła grzybki w całości.  Dodać soli i gotować przez około 10 minut. Obgotowane grzyby przecedź przez sito i przepłukać zimną wodą.

W drugim garnku ugotować zalewę.

Wlać wodę, ocet, włożyć pokrojoną w piórka cebule,dodać przyprawy zagotować.

Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć obgotowane grzybki , zalać gorącą zalewą i dobrze zakręcić słoiczki.

Słoiki obróć do góry dnem albo pasteryzować przez około 15 minut.