ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Gulasz paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, szybki, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z łopatki z papryką, idealne danie i na obiad i na kolację.

Gulasz paprykowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz paprykowy

 

  • łopatka bez kości z tłuszczem 80 dag,
  • mąka pszenna 4 łyżki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • przyprawa do gulaszu pikantna 1 opakowanie,
  • cebula 2 sztuki duże,
  • papryka 6 sztuk średnie,
  • ząbki czosnku 7 sztuk,
  • woda 4 szklanki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz paprykowy
Łopatkę z tłuszczykiem pokroić na kostkę, otoczyć w mące pszennej i dać do garnka z gorącym olejem rzepakowym, wsypać przyprawę do gulaszu, zrumienić co jakiś czas zamieszać.

Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, obrane cebule pokroić w kostkę, wsypać do mięsa i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać ząbki czosnku z praski wyciśnięte.

Do gulaszu wlać wodę, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 35 minut na średnim ogniu.

Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, jeśli potrzeba to dodać soli i pieprzu.
Gulasz paprykowy
Łopatka z tłuszczem idealnie pasuje do gulaszu.
Gulasz paprykowy
Cebula i papryka pokrojona w kostkę i dodana do mięsa.
Gulasz paprykowy
Gulasz jest szybko gotowy, łopatka jest szybko miękka.