Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem sezonowych warzyw, to szybki, pyszny i aromatyczny pomysł na obiad. Pomidory malinowe nadają mu lekkiej słodyczy. Smaczny z kaszą, ryżem, ziemniakami, czy makaronem.

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi

Składniki:

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi

 

  • 60 dag szynki wieprzowej bez kości
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi

Przygotowanie składników:

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi
Wszystkie składniki na gulasz w trakcie duszenia

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Obficie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut aby z każdej strony się przyrumieniło.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na rumiano. Zalać wodą tak, aby przykryła mięso i cebulę, dusić 20 minut.

Po tym czasie dodać sparzone we wrzątku, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w półplasterki marchew, oraz obraną z końcówek i przekrojoną na pół fasolkę. Dusić 15 minut.

Dodać papryki, wymieszać, dusić do miękkości warzyw i mięsa jeszcze około 5-10 minut.

Przygotowanie gulaszu:

Gulasz wieprzowy z fasolką i pomidorami malinowymi
Gulasz z sezonowymi warzywami w trakcie gotowania

Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozrobić z odrobiną wody i stopniowo, ciągle mieszając wlewać do garnka, ciągle mieszając jego zawartość.

Zagotować, gotować jeszcze 1-2 minuty i podawać. Smacznego!