Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Gulasz wieprzowy z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gulasz wieprzowy z dodatkiem bakłażana jest pyszny. Wyśmienicie smakuje z plackami ziemniaczanymi lub z kaszą gryczaną.

Gulasz wieprzowy z bakłażanem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Bakłażan umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą na 15 minut, opłukać na sicie i osączyć, lekko zrumienić na łyżce oliwy.

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć 1 łyżką mąki i lekko zrumienić na rozgrzanym smalcu.

Dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać szklankę gorącego bulionu lub wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, przyprawę do gulaszu, odrobinę soli i pieprzu, przykryć i dusić. 10 minut przed końcem gotowania dodać bakłażan i dusić do miękkości.

Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i mieloną papryką, połączyć z mięsem, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Bakłażan pokroić, umyć z soli, zrumienić na oliwie.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Mięso umyć, osuszyć, pokroić, oprószyć mąką.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Zrumienić na smalcu, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać przyprawy.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
10 minut przed końcem gotowania dodać bakłażan.
Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką i papryką mieloną.