blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Gulasz wołowy na słodko-kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Gulasz wołowy na słodko-kwaśno

Składniki:

Gulasz wołowy na słodko-kwaśno

 

  • 60 dag chudej wołowiny gulaszowej
  • 1 słoik marynowanej dymki
  • 1 słoik korniszonów w pikantnej zalewie
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag makaronu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy na słodko-kwaśno
Wołowinę pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Olej rozgrzać w dużym, szerokim rondlu, porcjami smażyć w nim mięso na złotobrązowy kolor. Dodać cebulę, zrumienić. Oprószyć solą i pieprzem, zalać dwiema szklankami wody. Rondel przykryć, potrawę dusić na małym ogniu około godziny. Dynię dokładnie osączyć na sitku, zalewę pozostawić. Korniszony wraz z zalewą oraz osączoną dynią dodać do gulaszu, podgrzewać około 2-3 minut. Makaron ugotować w dobrze osobnej wodzie (10-12 minut), osączyć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami zalewy z dyni, zagęścić gulasz. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, udekorować natką.