Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gulasz z piersi kurczaka z cebulą - pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad. Gulasz można podawać z gotowanymi ziemniakami lub kromkami chleba.

Gulasz z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 kostka mięsna
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kostkę. Do mięsa dodać mąkę, dokładnie wymieszać, żeby mąka pokryła każdy kawałek mięsa. Mięso dodać do cebuli, dodać też mieloną paprykę, czosnek granulowany i trochę soli ziołowej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso mocno się zrumieni. Do mięsa wlać wodę, dodać kostkę mięsną. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli ziołowej.
Gulasz z piersi kurczaka
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Gulasz z piersi kurczaka
Pierś z kurczaka pokrojona w niezbyt dużą kostkę.
Gulasz z piersi kurczaka
Oprószone mąką mięso dodane razem z przyprawami do cebuli.
Gulasz z piersi kurczaka
Zrumienione mięso zalane wodą i dodana do niego kostka mięsna.