Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zamiast pieczarek w sezonie można dodać z powodzeniem grzybki leśne.

Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami

 

  • ok. 60 dkg mięsa z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, do smaku
  • mąka
  • olej
  • 2-3 cebule
  • szklanka rosołu (z kostki)
  • ½ kg pieczarek

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami, odstawiamy na chwilę. Na rozgrzanym oleju kładziemy pokrojony czosnek, po zbrunatnieniu odrzucamy a na tłuszcz wrzucamy mięso. Mieszamy żeby się zrumieniło z każdej strony.. Przekładamy do rondla. Na tłuszczu z mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojone w plasterki bądź w kawałki pieczarki. Całość przekładamy do rondla z mięsem.. Na patelnię z pozostałym tłuszczem wlewamy rosół i cały czas mieszając zagotować. Zalewamy nim składniki gulaszu. Stawiamy gulasz na średnim ogniu i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Sos można jeszcze doprawić do smaku. Można podawać do ziemniaczków bądź do kluseczek.