WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gulasz z serc indyczych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z indyczych serc z marchewką i porem. Idealny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej lub ziemniaków.

Gulasz z serc indyczych

Składniki:

Gulasz z serc indyczych

 

  • 1 kg serc indyczych
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • olej do smażenia
  • 3 łyżczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liśc laurowy,
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc indyczych

Serca

Gulasz z serc indyczych
Serca dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Serca indycze moczymy w zimnej wodzie, oczyszczamy z błon i kroimy na cienkie plasterki.

Smażenie

Gulasz z serc indyczych
Serduszka powinny zmienić kolor na patelni.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy serca, aż odparuje woda.

Por

Gulasz z serc indyczych
Por powinien się zeszklić na patelni z serduszkami.

Oczyszczonego pora kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Podsmażamy razem kilka minut.

Sos

Gulasz z serc indyczych
Serduszka dusimy dość długo, ok 1,5 godziny.

Podsmażone serduszka podlewamy gorącą wodą i dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę. Dodajemy też słodką paprykę i dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zmięknie, dodajemy koncentrat i solimy. Doprawiamy pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.
Jeśli sos jest za rzadki, możemy zagęścić go mąką z wodą.