Sposób przygotowania:
Drożdżowe pyzy z serem
Na samym początku wymieszać drożdże z cukrem, łyżeczką mąki oraz jogurtem, po wymieszaniu odłożyć w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować i podwoiły swoją objętość. Gotowy zaczyn połączyć z mąką i szczyptą soli, następnie dodać śmietanę, olej. Całość wymieszać najpierw łyżką dolewając partiami wodę. Gdy wszystkie składniki się połączą wtedy ciasto wyrabiać dłońmi, podsypując mąką (ciasto powinno być jednolite, elastyczne i gładkie).
Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko zagnieść, następnie podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 cm .
Wycinać szklanką kółka, nakładać porcje wcześniej przygotowanego sera (u mnie po na jedno kółko 1 łyżka sera). Sklejać składając na połowę zamykając ser w środku. Pyzy odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut, okrywając ścierką. Następnie gotować na parze 5 minut nie dłużej.
Podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą lub polane masłem i posypane cukrem.
Nadzienie z sera;
Ser utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko zagnieść, następnie podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 cm .
Wycinać szklanką kółka, nakładać porcje wcześniej przygotowanego sera (u mnie po na jedno kółko 1 łyżka sera). Sklejać składając na połowę zamykając ser w środku. Pyzy odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut, okrywając ścierką. Następnie gotować na parze 5 minut nie dłużej.
Podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą lub polane masłem i posypane cukrem.
Nadzienie z sera;
Ser utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.