WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone gniecione ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inny pomysł na ziemniaki do obiadu. Małe, młode ziemniaczki obgotowane, zgniecione i podpieczone w piekarniku.

Pieczone gniecione ziemniaczki

Składniki:

Pieczone gniecione ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gniecione ziemniaczki

Gotowanie

Pieczone gniecione ziemniaczki
Wybieramy bardzo małe ziemniaki i dokładnie czyścimy.

Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania, w osolonej wodzie, aż będą odpowiednio miękkie i odcedzamy na sicie.

Gniecenie

Pieczone gniecione ziemniaczki
Ziemniaczki zgniatamy tak, by częściowo pozostały całe.

Odcedzone ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dnem szklanki, lub łyżką, delikatnie je gnieciemy.

Przyprawy

Pieczone gniecione ziemniaczki
Do masła można też dodać starty ząbek czosnku.

Rozpuszczamy masło i równomiernie polewamy ziemniaki. Posypujemy z wierzchu przyprawą do ziemniaków.

Pieczenie

Pieczone gniecione ziemniaczki
Ziemniaczki powinny się w piekarniku dość mocno przyrumienić.

Blachę z ziemiakami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy ok 20 minut, aż się przyrumienią i staną chrupiące.