ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Gulasz z pieczonej łopatki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do gulaszu wykorzystałam wcześniej upieczoną łopatkę w szybkowarze. Jedną porcję zostawiłam do pieczywa, a drugą do tego gulaszu z wykorzystaniem wywaru z pieczenia. Dodatki do gulaszu można dodać jakie się lubi.

Gulasz z pieczonej łopatki z papryką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gulasz z pieczonej łopatki z papryką

 

  • łopatka bez kości pieczona w szybkowarze około 80 dag,
  • wywar z pieczenia łopatki z 2 szklanki,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • papryka 3 sztuki średnie,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • woda 6 szklanek,
  • sól, pieprz mielony do smaku,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • woda 1 szklanka,
  • mąka pszenna 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczonej łopatki z papryką
W garnku na wywarze z pieczonej łopatki podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, posiekane ząbki czosnku z 10 min ut na średnim ogniu.

Upieczoną łopatkę w przyprawie do wieprzowiny w szybkowarze dobrze wystudzić, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z podsmażoną papryką, wymieszać.

Wlać wodę, dodać do smaku soli, pieprz mielony, gotować na mniejszym ogniu z 10 minut.

Mąkę wymieszać ze śmietaną, z wodą, wlać do gulaszu mieszając do zagęszczenia sosu, dodać posiekany koperek, podawać z czym się lubi, trochę gulaszu zostawiłam do placków ziemniaczanych na następny dzień.
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką
Dobry sposób na szybki gulasz z pieczonej wczesniej łopatki.
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką
Po dolaniu wody gotować około 10 minut, dłużej nie trzeba.
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką
Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do gulaszu.
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką
Gulasz jest również dobry do placków ziemniaczanych.
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką
Gulasz zpieczonej łopatki z papryką