gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Słodko-pikantny gulasz z dodatkiem dżemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z łopatki wieprzowej, pikantny dzięki ostremu ketchupowi, słodkości nadaje mu dżem truskawkowy.

Słodko-pikantny gulasz z dodatkiem dżemu

Składniki:

Słodko-pikantny gulasz z dodatkiem dżemu

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 3 liścia laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • garść suszonej marchwi,
  • garść suszonej pietruszki,
  • garść suszonego selera,
  • szklanka pikantnego ketchupu,
  • 150 g dżemu truskawkowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • woda,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantny gulasz z dodatkiem dżemu
Łopatkę kroimy w większą kostkę.

Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy.

Następnie wlewamy wodę, tyle aby zakryła mięso, dodajemy liście i ziele angielskie oraz suszone warzywa.

Dusimy około 10-15 minut.

Następnie dodajemy ketchup i dżem truskawkowy.

Doprawiamy do smaku.

Dusimy do miękkości mięsa około 20 minut.

Podajemy z ulubinymi dodatkami.

Smacznego ;)