Gulasz z łopatki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Długo duszone mięso w gulaszu jest delikatne i miękkie, do tego trochę warzyw i gotowe. Można go podać z kaszą, ryżem, czy makaronem.

Gulasz z łopatki z warzywami

Składniki:

Gulasz z łopatki z warzywami

 

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • kilka różyczek brokuła
  • ok. 600 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki z warzywami
Mięso z łopatki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, następnie oprószamy mąką i potrząsamy do czasu, aż każdy kawałek mięsa będzie dobrze pokryty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kolejno wlewamy wodę i od razu wrzucamy pokrojoną w pół plastry cebulę. Dusimy ok. 20-30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Ponownie dusimy 10 minut.

Na koniec dodajemy różyczki brokuła i dusimy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.