iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Gulasz z łopatki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz -sosik z kawałkami miękkiego mięska do tego plasterki pieczarek i przecier pomidorowy dla smaku i koloru . pasuje do ryżu, ziemniaków ,kasz a także fajne danie do moczenia chlebka. Odgrzewany smakuje jeszcze lepiej.

Gulasz z łopatki z pieczarkami

Składniki:

Gulasz z łopatki z pieczarkami

 

  • 2 cebule

 

  • 70 dag łopatki

 

 

  • olej

 

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

 

 

 

  • przyprawa do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki z pieczarkami
Mięso z łopatki myjemy i kroimy w miarę równa kostkę . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę .Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki. Mięso posypujemy przyprawa do mięs. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso na złoto , dodajemy posiekany czosnek i cebule . Smażymy chwilę.

Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki. Mieszamy. zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Na osobnej patelni na odrobinie masła podsmażamy pieczarki. Złociste dodajemy do gulaszu. Wszystko razem mieszamy i gotujemy ok 5 min.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy szklankę słodkiej śmietany i gotujemy aż sos zgęstnieje.