Sposób przygotowania:
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!