Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tyn najduch sie pyto co bydzie w łodpust na łobiod? Przeca jak zawsze, rosół z nudlami, rolady, modro kapusta i gumiklyjzy.

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

 

Sposób przygotowania:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
Gorące, ugotowane ziemniaki pognieć tłuczkiem.
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i jajko.
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
Uformuj nieduże kluseczki i każdej zrób zagłębienie na sos.

Tagi:

jajko jajka