Sposób przygotowania:
Guzy z bułki
Pokroić bułki na drobną kostkę (l cm). W misce rozrobić łyżką mąkę z jajem i słodkim mlekiem (może być maślanka) w takiej proporcji, aby ciasto było nieco rzadkie, jak „lane" ciasto do rosołu. Dodać odrobinę soli. Do tak przyrządzonego ciasta wsypać pokrojoną bułkę w kostkę i lekko wymieszać, aby każda kosteczka otoczona była ciastem. Przygotować w du¬żym szerokim rondlu wodę, lekko osoloną i w rondelku tłuszcz oraz me¬talową łyżkę. Gdy woda w rondlu zagotuje się, zamaczać metalową łyżkę we wrzątku, nabrać szybko łyżką połowę łyżki ciasta i rzucić na wrzątek opłukać łyżkę we wrzątku i taką gorącą nabierać niewielką ilość ciasta i rzucać na wrzątek dotąd, aż cała powierzchnia rondla pokryje się gotującymi kluskami. Po kilku minutach gotowania wyjąć jedną kluskę na talerz przekroić na pół, aby zobaczyć, czy w środku ciasto jest ugotowane. Jeśli tak, łyżką cedzakową wyjmować kluski z wody na talerze, polewać przygotowanym ciepłym tłuszczem i podawać z sałatą pomidorową lub inm jarzynową. Drugą porcję ciasta wkładać znowu na gotującą wodę, pamiętając, aby łyżka, którą formuje się „guzy" czyli kluski z bułką, była stale gorąca, a woda wrzała ciągle.
Kluskinajlepszesąświeże,alegdypozostanązobiadu,możnaje pokrajać w plastry i odsmażyć na kolację.
Kluskinajlepszesąświeże,alegdypozostanązobiadu,możnaje pokrajać w plastry i odsmażyć na kolację.