paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Gwiazdki z tatarem z wędzonego łososia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Możecie użyć również innych foremek o różnych kształtach

Gwiazdki z tatarem z wędzonego łososia

Składniki:

Gwiazdki z tatarem z wędzonego łososia

 

  • Składniki:
  • nieduży płat wędzonego łososia ( ok 200 g)
  • skórka starta z 1/2 limonki i sok
  • 1 dymka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • kromki pieczywa tostowego

 

  • + na masełko czosnkowe do podania
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę posiekanej pietruszki
  • 15 dag masła

 

 

Sposób przygotowania:

Gwiazdki z tatarem z wędzonego łososia
Zacznijmy od przygotowania masełka, które musi się schłodzić. Siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę czosnek, pietruszkę siekamy, wszystko mieszamy dokładnie z masłem. Formujemy mały rulonik i zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową, wkładamy do zamrażarki na trochę, a potem niech leży w lodówce do czasu podania. Tatar: Łososia kroimy w mniejsze kawałeczki, w kosteczkę taką, do tego dodajemy drobniutko posiekaną dymkę, startą skórkę z limonki i sok, mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz z chleba tostowego będziemy wycinać podstawy, wycinamy je foremką do ciastek w dowolnym kształcie, nie wyjmujemy foremki i napełniamy ją "pod sufit" łososiem, wyjmujemy z foremki i układamy na talerzyku i tak postępujemy z resztą.Podajemy z dodatkiem masełka czosnkowego.

Tagi:

pieczywo