Sposób przygotowania:
Halloweenowe ciasteczka "Pajączki"Przygotowanie ciasta:
1. Do dużej miski przełóż masło i cukier. Zmiksuj na gładką masę.
2. Następnie dodaj żółtko i ekstrakt mięty. Wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, kakao i sól. Zmiksuj ponownie na jednolitą masę.
4. Uformuj kulę i przełóż na folię spożywczą. Zawiń i przełóż do lodówki na 1h do schłodzenia.
Przygotowanie do pieczenia:
1. Po wyjęciu z lodówki, ciasto należy wyłożyć na papier do pieczenia i zrolować na wałek.
UWAGA: Ciasto jest bardzo miękkie!
2. Po zrolowaniu podziel ciasto nożem na małe kawałki - podobnie jak na kopytka.
Ciasteczka:
1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj 2 blaszki i wyściel je papierem do pieczenia.
3. Kawałeczki ciasta przenoś na blaszkę i palcami formuj okrągłe ciasteczka - mniej więcej tej samej wielkości.
UWAGA: Ze względu na to, że ciasto jest bardzo miękkie, nie nadaje się do wycinania foremkami. Zaletą jest to, że nie klei się do rąk:)
4. Odległość między ciasteczkami powinna być duża - ok 3cm z każdej strony
5. Piecz 10 - 15min.
6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blaszce przez 5-10min do wystygnięcia.
UWAGA: Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj ich od razu, bo są bardzo miękkie i można połamać. Dopiero po niespełna 10min zastygają:)
7. Przełóż na talerz i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Dekorowanie:
1. Cukier puder przesyp do miski i dodaj ekstrakt wanilii i wodę. Wodę dodawaj stopniowo, mieszając lukier. To jest ważne, ponieważ lukier ma mieć konsystencję kremu - nie może być rzadki ani gęsty. Taki, żeby łatwo było rozsmarować na ciastku.
2. Ok. 1 łyżki lukru przełóż do małej miseczki, dodaj czarny barwnik i rozmieszaj.
3. Przełóż do pipety foliowej na krem i natnij malutką dziurkę.
4. Smaruj ciastka lukrem a następnie czarnym lukrem zrób kropkę na środku a dookoła niej 2 - 3 kółka.
5. Weź wykałaczkę i kierując się od środka na zewnątrz rysuj kreski tworząc w ten sposób pajęczynę.
6. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia lukru.
Smacznego! Booo...Booo
SylaUla
AldiNonia