Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka ,,paluchy wiedźmy''
1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do mąki dajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia, masło lub margarynę oraz stopioną czekoladę, następnie zagniatamy ciasto.
2. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta paluchy, na końcówkę palucha układamy migdał lub orzech, lekko wciskając do ciasta.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy czerwony barwnik i dokładnie mieszamy. Następnie dekorujemy polewą ciasteczka.
5. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia polewy.
2. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta paluchy, na końcówkę palucha układamy migdał lub orzech, lekko wciskając do ciasta.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy czerwony barwnik i dokładnie mieszamy. Następnie dekorujemy polewą ciasteczka.
5. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia polewy.